Har lindrat barns smärta i 25 år

11 december, 2018

Ämnen i artikeln

TEXT OCH FOTO: CATARINA THEPPER

– Det är en otrolig känsla att kunna göra något bra av en jobbig provtagning för ett barn som knappt vågat gå in genom dörren, säger Stefan Lundeberg, som varit med sedan verksamheten startade.

Att ge smärtlindring efter operation, vid undersökningar, provtagningar, allvarliga sjukdomar och komplexa smärttillstånd. Det är vad Smärtlindringsenheten för barn vid Karolinska Universitetssjukhuset har som uppgift. En enhet som i år fyller 25.

Sedan starten 1993 på St Görans sjukhus har Smärtbehandlingsenheten samlat kunskap och utvecklat rutiner som idag är efterfrågade av andra sjukhus i Sverige.

– Vi har blivit ett kunskapscentrum. Det finns inget annat sjukhus i Sverige som har våra resurser, säger Stefan Lundeberg, överläkare på Smärtbehandlingsenheten.

Vi har blivit ett kunskapscentrum. Det finns inget annat sjukhus i Sverige som har våra resurser

Smärtbehandlingsenhetens historia började med att sjuksköterskan Leena Jylli tog kontakt med Stefan Lundeberg eftersom hon tyckte att behandlingen av barns post-operativa smärta behövde förbättras.

– I mitten av 80-talet förändrades kunskapsläget kring barns smärta. Tidigare visste man inte så mycket. Smärtlindringen till barn var minimal och de läkemedel som fanns användes inte på bästa sätt, säger Stefan Lundeberg.

Jylli och Lundeberg fick ett stipendium från landstinget för besök på internationella sjukhus och institutioner och ta med sig kunskaper hem. Sedan startade de Smärtbehandlingsenheten som ett projekt med en sjukskötersketjänst och en halv läkartjänst. Dagens team består av tre läkare och tre sjuksköterskor i Solna och en läkare och en och en halv sjukskötersketjänst i Huddinge

– Vi är en liten grupp som arbetat tillsammans länge vilket föder mycket tankar och nyfikenhet. Alla har en bakgrund inom anestesiologi vilket gör att vi vågar testa nya metoder, säger Stefan Lundeberg.

De har till exempel tagit fram en nässpray till hjälp vid olika smärtsamma behandlingar eller undersökningar. Och ytterligare en nässpray som snabbt avslutar sederingen när ingreppet är över.

Enheten arbetar i stort sett överallt på Astrid Lindgrens Barnsjukhus: de lindrar och förebygger post-operativ smärta hos barn, minskar procedursmärta (nålstick, provtagning, smärtsamma undersökningar), hjälper barn som smärta på grund svåra sjukdomstillstånd, komplexa smärttillstånd eller smärta under palliativ vård (vård i livet slutskede).

Utvecklingsarbetet handlar mycket med att skapa en så trygg miljö som möjligt för både barn och anhöriga.

– Utbildning, rutiner och säkerhet kring smärtbehandling är en stor del av vårt arbete på sjukhuset och en utmaning eftersom personalomsättningen är stor.

Det kommer ganska få nya läkemedel för att behandla smärta, berättar Stefan Lundeberg. Istället försöker man förbättra behandlingen genom att använda de läkemedel som redan finns på bästa sätt. Multimodal behandling; det vill säga en kombination av olika läkemedel har visat sig minska både smärta och biverkningar. Stefan Lundeberg liknar bra smärtlindring vid att krydda en köttgryta:

– Ett tillägg av något litet kan vara det som gör hela skillnaden, När man får det att fungera bra för en patient känner man att – där satt den!

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Flyttblogg #3 Huddinge

Flyttblogg #3 Huddinge

FLYTTBLOGG. Nu närmar sig flytten. Allt från operationssalar till vilosoffor testas samvetsgrant inför vardagen i de nya lokalerna.

Jakten på epilepsins epicentrum

Jakten på epilepsins epicentrum

Nordens första robotassisterade steroEEG-inplatation har utförts på Karolinska. Tekniken öppnar dörren för att operera dubbelt så många patienter med svår epilepsi.

Så blir operationsinstrumenten sterila

Så blir operationsinstrumenten sterila

Dygnet runt, året runt förser sterilanläggningen i Solna hela sjukhusets operationsverksamhet med sterila instrument. Kmagasin tog en titt bakom kulisserna – på en omständlig process.

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Vad har 1800-talets Prag för likheter med nya sjukhusbyggnaden i Solna? Svar: ett omfattande och mycket uppskattat rörpostsystem! Men vad har egentligen ett gammaldags kommunikationssystem som rörpost för roll på moderna sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset, vars båda sajter i Huddinge och Solna har begåvats med systemet?

En ljuskrona med en särskild historia

En ljuskrona med en särskild historia

Ett av de första synliga konstverken i nya O-huset i Huddinge är en ljuskrona i glas.
– Den ska lysa dygnet runt som en symbol för kärlek som aldrig slocknar, säger konstnären, Snezana Vucetic Bohm.