Har lindrat barns smärta i 25 år

11 december, 2018

Ämnen i artikeln

TEXT OCH FOTO: CATARINA THEPPER

– Det är en otrolig känsla att kunna göra något bra av en jobbig provtagning för ett barn som knappt vågat gå in genom dörren, säger Stefan Lundeberg, som varit med sedan verksamheten startade.

Att ge smärtlindring efter operation, vid undersökningar, provtagningar, allvarliga sjukdomar och komplexa smärttillstånd. Det är vad Smärtlindringsenheten för barn vid Karolinska Universitetssjukhuset har som uppgift. En enhet som i år fyller 25.

Sedan starten 1993 på St Görans sjukhus har Smärtbehandlingsenheten samlat kunskap och utvecklat rutiner som idag är efterfrågade av andra sjukhus i Sverige.

– Vi har blivit ett kunskapscentrum. Det finns inget annat sjukhus i Sverige som har våra resurser, säger Stefan Lundeberg, överläkare på Smärtbehandlingsenheten.

Vi har blivit ett kunskapscentrum. Det finns inget annat sjukhus i Sverige som har våra resurser

Smärtbehandlingsenhetens historia började med att sjuksköterskan Leena Jylli tog kontakt med Stefan Lundeberg eftersom hon tyckte att behandlingen av barns post-operativa smärta behövde förbättras.

– I mitten av 80-talet förändrades kunskapsläget kring barns smärta. Tidigare visste man inte så mycket. Smärtlindringen till barn var minimal och de läkemedel som fanns användes inte på bästa sätt, säger Stefan Lundeberg.

Jylli och Lundeberg fick ett stipendium från landstinget för besök på internationella sjukhus och institutioner och ta med sig kunskaper hem. Sedan startade de Smärtbehandlingsenheten som ett projekt med en sjukskötersketjänst och en halv läkartjänst. Dagens team består av tre läkare och tre sjuksköterskor i Solna och en läkare och en och en halv sjukskötersketjänst i Huddinge

– Vi är en liten grupp som arbetat tillsammans länge vilket föder mycket tankar och nyfikenhet. Alla har en bakgrund inom anestesiologi vilket gör att vi vågar testa nya metoder, säger Stefan Lundeberg.

De har till exempel tagit fram en nässpray till hjälp vid olika smärtsamma behandlingar eller undersökningar. Och ytterligare en nässpray som snabbt avslutar sederingen när ingreppet är över.

Enheten arbetar i stort sett överallt på Astrid Lindgrens Barnsjukhus: de lindrar och förebygger post-operativ smärta hos barn, minskar procedursmärta (nålstick, provtagning, smärtsamma undersökningar), hjälper barn som smärta på grund svåra sjukdomstillstånd, komplexa smärttillstånd eller smärta under palliativ vård (vård i livet slutskede).

Utvecklingsarbetet handlar mycket med att skapa en så trygg miljö som möjligt för både barn och anhöriga.

– Utbildning, rutiner och säkerhet kring smärtbehandling är en stor del av vårt arbete på sjukhuset och en utmaning eftersom personalomsättningen är stor.

Det kommer ganska få nya läkemedel för att behandla smärta, berättar Stefan Lundeberg. Istället försöker man förbättra behandlingen genom att använda de läkemedel som redan finns på bästa sätt. Multimodal behandling; det vill säga en kombination av olika läkemedel har visat sig minska både smärta och biverkningar. Stefan Lundeberg liknar bra smärtlindring vid att krydda en köttgryta:

– Ett tillägg av något litet kan vara det som gör hela skillnaden, När man får det att fungera bra för en patient känner man att – där satt den!

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Bättre omvårdnad vid akut förvirring

Om patienter som har ökad risk att drabbas av förvirring identifieras snabbt, kan rätt omvårdnad minska lidande, oro och komplikationer. Risken att drabbas är större för vissa patientgrupper och typer av ingrepp och både inom tema Hjärta och Kärl och tema Åldrande som finns stora patientgrupper som har risk att drabbas.

Liv efter döden för Karolinskas plasthandskar

Ett liv efter döden för engångshandskar, är det möjligt? Absolut! Det visar ett nyligen avslutat projekt där Karolinskas plasthandskar blivit mattor. Men det finns mer att göra för miljön. Det stod klart när sjukhusets miljöavdelning nyligen höll stormöte på temat cirkulär ekonomi och effektiv resurshantering.

Cathrin Hällström

Vad är intensivvård?

I intensivvården tar vi hand om de mest kritiskt sjuka patienterna. Att få arbeta med människor som är svårt sjuka är en ynnest, och det ger en ökad förståelse för livets skörhet, säger biträdande överläkare Cathrin Hällström.

Superstjärnans idéer lever kvar – 199 år senare

Att tvätta händerna mellan varje patient har inte alltid varit självklart i vården. Lika lite som rena lakan, diskade bestick och frisk luft. Men den 12 maj för 199 år sedan föddes Florence Nightingale, och gjorde rent hus med sjukvården. Något som satt spår i både vård och forskning, än i dag.

LIVSVIKTIGT ROLLSPEL I KATASTROFLÄGE

Det sprakar till i kommunikationsradion Rakel på Intensivakuten i Solna. Regionen rapporterar om explosioner på Stockholms central. Minuter senare kommer de första patienterna till akuten. De första av många, allt inom ramen för övningen Surge Capacity, som hölls den 9 april i Solna.

INTENSIVENS MEDARBETARE I NÄRBILD

FILM. Intensivvården på Karolinska spänner över många yrken och roller. Här möter du några av alla våra intensivvårdsmedarbetare, för en insyn i vad de gör på jobbet!