Hon ville berätta allt – och fick uppfinna ett nytt material

19 juni, 2018

Ämnen i artikeln

TEXT: LINN ALMERUD • FOTO: ANNA LARSSON

Det går inte att ta in hela konstverket på en gång – man måste låta blicken vandra. Miriam Bäckström är konstnären bakom den drygt 47 meter långa gobeläng som omfamnar Sune Bergströms aula.

Vägen fram till färdigställandet av gobelängen ”Ready to tell all” har varit lång och tagit flera oväntade vändningar. Miriam Bäckström fick uppdraget för fem år sedan, men bara två veckor innan den sattes upp kom det slutliga resultatet från brandskyddstestet.

– Det har varit ett enormt lärorikt, spännande, långsamt och envetet arbete. Det finns så många moment i ett sådant här verk. Det finns både fördelar och nackdelar att ha lång tid på sig, berättar hon.

GOBELÄNGEN BESTÅR AV en mängd föremål i olika material, färger och former. Totalt fotograferade hon 1000 saker i minst sex olika positioner. Allt är fotat underifrån, eftersom det är så man oftast kommer att betrakta gobelängen. Därefter valde hon ut de bilder som skulle användas.

– Jag har valt föremål som på något sätt attraherar mig. Det måste inte vara på ett positivt sätt, jag kanske förfasas över dem. Jag har valt enkla föremål som souvenirer, leksaker, krukor. Det är en blandning av högt och lågt och alla som kommer hit ska kunna identifiera sig oavsett ålder, kultur, bakgrund eller klass.

HON HAR BLAND annat använt saker från sin egen samling av föremål från olika kontinenter. Intentionen är att gobelängen ska vara en egen värld. Storleken bygger in en rörelse då man inte kan ta in hela konstverket på en gång utan måste vandra med blicken. Färger och former återkommer för att betraktaren lättare ska kunna ta till sig verket. Gobelängen är tillverkad i ett belgiskt väveri och skapad utifrån enbart tolv färgtrådar. En fråga hon brottades med var vilket material gobelängen skulle vävas i då det måste vara brandsäkert.

Vad jag vet är det första gången det vävs en gobeläng i det här materialet

– Textiler som ska hänga i offentliga miljöer behöver doppas i kemikalier för att flamsäkras. Men det går inte på ett sjukhus, så vi var tvungna att uppfinna ett nytt material som godkänns här. Vad jag vet är det första gången det vävs en gobeläng i det här materialet.

DE VAR ÄVEN tvungna att väva gobelängen lite större än planerat, eftersom den krymper i första kemtvätten.

– Det är nog ovanligt att man hänger en gobeläng där betraktarna kan ta på den. Så om tio år kanske den behöver tas ner och tvättas. Då är det bra om den redan har krympt, för den krympte mycket.

Titeln på gobelängen är ”Ready to tell all”. Namnet kommer av att den hänger just i en aula.
– Som regel är det någon som ska presentera något här. Men de här figurerna har också någonting att säga. Varje person, varje föremål har någonting att säga, för alla bär på en erfarenhet, säger Miriam Bäckström.

Fler konstverk du bör se:

  • Dagdrömmarnas stad – Jonathan Josefsson (graffitisignaturen ”Ollio”), Pedagogiskt resurscentrum
  • Puls – David Svensson, entrén Eugeniavägen 23
  • Skylight – Astrid Krogh. Ljusgården plan 7–12

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Bättre omvårdnad vid akut förvirring

Om patienter som har ökad risk att drabbas av förvirring identifieras snabbt, kan rätt omvårdnad minska lidande, oro och komplikationer. Risken att drabbas är större för vissa patientgrupper och typer av ingrepp och både inom tema Hjärta och Kärl och tema Åldrande som finns stora patientgrupper som har risk att drabbas.

Liv efter döden för Karolinskas plasthandskar

Ett liv efter döden för engångshandskar, är det möjligt? Absolut! Det visar ett nyligen avslutat projekt där Karolinskas plasthandskar blivit mattor. Men det finns mer att göra för miljön. Det stod klart när sjukhusets miljöavdelning nyligen höll stormöte på temat cirkulär ekonomi och effektiv resurshantering.

Cathrin Hällström

Vad är intensivvård?

I intensivvården tar vi hand om de mest kritiskt sjuka patienterna. Att få arbeta med människor som är svårt sjuka är en ynnest, och det ger en ökad förståelse för livets skörhet, säger biträdande överläkare Cathrin Hällström.

Superstjärnans idéer lever kvar – 199 år senare

Att tvätta händerna mellan varje patient har inte alltid varit självklart i vården. Lika lite som rena lakan, diskade bestick och frisk luft. Men den 12 maj för 199 år sedan föddes Florence Nightingale, och gjorde rent hus med sjukvården. Något som satt spår i både vård och forskning, än i dag.

LIVSVIKTIGT ROLLSPEL I KATASTROFLÄGE

Det sprakar till i kommunikationsradion Rakel på Intensivakuten i Solna. Regionen rapporterar om explosioner på Stockholms central. Minuter senare kommer de första patienterna till akuten. De första av många, allt inom ramen för övningen Surge Capacity, som hölls den 9 april i Solna.

INTENSIVENS MEDARBETARE I NÄRBILD

FILM. Intensivvården på Karolinska spänner över många yrken och roller. Här möter du några av alla våra intensivvårdsmedarbetare, för en insyn i vad de gör på jobbet!