Hon ville berätta allt – och fick uppfinna ett nytt material

19 juni, 2018

Ämnen i artikeln

TEXT: LINN ALMERUD • FOTO: ANNA LARSSON

Det går inte att ta in hela konstverket på en gång – man måste låta blicken vandra. Miriam Bäckström är konstnären bakom den drygt 47 meter långa gobeläng som omfamnar Sune Bergströms aula.

Vägen fram till färdigställandet av gobelängen ”Ready to tell all” har varit lång och tagit flera oväntade vändningar. Miriam Bäckström fick uppdraget för fem år sedan, men bara två veckor innan den sattes upp kom det slutliga resultatet från brandskyddstestet.

– Det har varit ett enormt lärorikt, spännande, långsamt och envetet arbete. Det finns så många moment i ett sådant här verk. Det finns både fördelar och nackdelar att ha lång tid på sig, berättar hon.

GOBELÄNGEN BESTÅR AV en mängd föremål i olika material, färger och former. Totalt fotograferade hon 1000 saker i minst sex olika positioner. Allt är fotat underifrån, eftersom det är så man oftast kommer att betrakta gobelängen. Därefter valde hon ut de bilder som skulle användas.

– Jag har valt föremål som på något sätt attraherar mig. Det måste inte vara på ett positivt sätt, jag kanske förfasas över dem. Jag har valt enkla föremål som souvenirer, leksaker, krukor. Det är en blandning av högt och lågt och alla som kommer hit ska kunna identifiera sig oavsett ålder, kultur, bakgrund eller klass.

HON HAR BLAND annat använt saker från sin egen samling av föremål från olika kontinenter. Intentionen är att gobelängen ska vara en egen värld. Storleken bygger in en rörelse då man inte kan ta in hela konstverket på en gång utan måste vandra med blicken. Färger och former återkommer för att betraktaren lättare ska kunna ta till sig verket. Gobelängen är tillverkad i ett belgiskt väveri och skapad utifrån enbart tolv färgtrådar. En fråga hon brottades med var vilket material gobelängen skulle vävas i då det måste vara brandsäkert.

Vad jag vet är det första gången det vävs en gobeläng i det här materialet

– Textiler som ska hänga i offentliga miljöer behöver doppas i kemikalier för att flamsäkras. Men det går inte på ett sjukhus, så vi var tvungna att uppfinna ett nytt material som godkänns här. Vad jag vet är det första gången det vävs en gobeläng i det här materialet.

DE VAR ÄVEN tvungna att väva gobelängen lite större än planerat, eftersom den krymper i första kemtvätten.

– Det är nog ovanligt att man hänger en gobeläng där betraktarna kan ta på den. Så om tio år kanske den behöver tas ner och tvättas. Då är det bra om den redan har krympt, för den krympte mycket.

Titeln på gobelängen är ”Ready to tell all”. Namnet kommer av att den hänger just i en aula.
– Som regel är det någon som ska presentera något här. Men de här figurerna har också någonting att säga. Varje person, varje föremål har någonting att säga, för alla bär på en erfarenhet, säger Miriam Bäckström.

Fler konstverk du bör se:

  • Dagdrömmarnas stad – Jonathan Josefsson (graffitisignaturen ”Ollio”), Pedagogiskt resurscentrum
  • Puls – David Svensson, entrén Eugeniavägen 23
  • Skylight – Astrid Krogh. Ljusgården plan 7–12

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Uppdrag: Den andliga vården i vården

En före detta militärpräst och församlingspräst har det stora och viktiga uppdraget att ta hand om den ”andliga vården i vården” på sjukhuset. Ett jobb där ingen arbetsdag är den andra lik.

Spenat kan förbättra din hälsa

Risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt kan minska genom att äta kost som innehåller mycket nitrat, som bladgrönsaker och rödbetor. Det visar forskning från läkaren och professorn Eddie Weitzberg vid Karolinska Universitetssjukhuset och KI.

Rubrikerna om norra Europas största sjukhus

Öppnandet av ett nytt sjukhus får man vara med om en gång under en livstid, brukar det sägas. Men det finns medarbetare på Karolinska som har upplevt det förr. Följ med tillbaka till 1972 då mycket känns igen.

Tombstone Blues från sjätte våningen

När käkbenet knäckte till blev det starten på en lång och smärtsam sjukhusvistelse för konstnären Håkan Wennström. På sitt rum byggde han upp en ateljé och nyligen utvecklades målningarna till boken Tombstone Blues från sjätte våningen.

Strokenörden som väljer Karolinska

Jag är en stroke-nörd. Det låter dumt att säga att jag älskar stroke, men jag älskar att vara en del av den vård som ger människor en chans mot stroken! När jag sitter där i bilen och har mot allt förnuft valt att svänga vänster en tidig morgon, väller tankarna fram. Varför blev det Karolinska?