Jonas Mattsson

Varför lämnar du Karolinska för ett jobb i Toronto?

14 januari, 2019

TEXT: DAVID GROSSMAN • FOTO: REBECKA FALK

Efter 23 år på Karolinska flyttar Jonas Mattson till Toronto för en tjänst som chef för allogen stamcellstransplantation på ett sjukhus och professor vid University of Toronto. Det som lockade var bland annat större patientunderlag och resurser.

I januari börjar din tjänst på Princess Margaret Cancer Center i Toronto. Vad var det som lockade?

– Toronto är en större region än Stockholm och antalet transplantationer på bara Princess Margaret Cancer Center är lika många som görs i hela Sverige. Det stora patientunderlaget leder till bättre möjlighet för kliniska studier. Dessutom har sjukhuset bra resurser till forskning och vägarna från idé till studie är snabbare än på svenska sjukhus.

Är det också bättre kvalitet på forskningen?

– Nej, den vård och forskning som bedrivs på Karolinska är inte sämre, det vi åstadkommit är av yppersta världsklass och det är därför jag får en sådan här tjänst. Det är få ställen i världen som har lika bra statistik för överlevnad som Karolinska inom stamcellstransplantation.

Hur känns det att lämna Karolinska där du arbetat så lång tid?

– Det är klart att det känns märkligt, jag är ju en riktigt ”Karolinska-doktor” med 17 000 timmar i primärjour och närmare 60 000 timmar som bakjour i bagaget. Och så missar jag guldklockan man får efter 25 år i tjänst. Men det är häftigt att komma till en ny miljö och ta över en verksamhet i annat land.

Vad tar du framför allt med dig till Kanada?

– Praktisk klinisk know-how. Det vi varit fantastiskt bra på är att upptäcka och förvalta de små detaljerna som sedan visar sig ha stor betydelse. Vår modell med individanpassade behandlingar ger också bättre resultat än att använda sig av likartad behandling till alla.

– Något annat som jag tar med är hemsjukvården efter transplantation som vi genomförde redan för 22 år sedan – idag en rutinbehandling på Karolinska men förekommer knappt på andra ställen i världen vilket är märkligt eftersom det ger bättre och säkrare vård och dessutom är billigare.

Berätta om någon dag du gärna minns under dina 23 år?

– För elva år sedan remitterades en estnisk flicka till oss. I hemlandet saknades rätt kompetens för att göra en stamcellstransplantation från navelsträngsblod. Vi utfördetransplantationen men tre månader efter den fick flickan körtelfeber som utvecklades till lymfkörtelcancer. Hon svarade inte på någon behandling och prognosen var usel. Vår forskargrupp funderade ut en metod att ta vita blodkroppar från mamman riktade explicit mot körtelfeberviruset.

– Vi skapade hela metoden inom en vecka och behandlade flickan med en liten dos T-celler. Jag hade inte så höga förhoppningar och trodde inte det skulle få någon effekt, hon hade haft 39 – 40 grader feber i en månad men bara efter tolv timmar var hon helt feberfri. På två veckor var hela cancern botad. Den dagen glömmer jag aldrig.

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

LIVSVIKTIGT ROLLSPEL I KATASTROFLÄGE

Det sprakar till i kommunikationsradion Rakel på Intensivakuten i Solna. Regionen rapporterar om explosioner på Stockholms central. Minuter senare kommer de första patienterna till akuten. De första av många, allt inom ramen för övningen Surge Capacity, som hölls den 9 april i Solna.

INTENSIVENS MEDARBETARE I NÄRBILD

FILM. Intensivvården på Karolinska spänner över många yrken och roller. Här möter du några av alla våra intensivvårdsmedarbetare, för en insyn i vad de gör på jobbet!

Smart diagnostik på intensiven

Chansen att överleva de första kritiska timmarna efter en svår olycka är idag större än någonsin. Därför ökar intensivvårdens betydelse, menar professor Anders Oldner.

Hon är tryggheten inför förlossningen

Att vara utlämnad och maktlös under förlossningen är skräcken för många gravida. En långvarig kontakt med en barnmorska kan göra stor skillnad, vilket Min barnmorska på Karolinska Huddinge har tagit fasta på.

Ny strålbehandling skonar hjärtat

En strålbehandling anpassad till patientens andetag. Det är en av de nya möjligheterna när Karolinskas strålbehandling flyttar till sitt nya hus på Anna Steckséns gata 41.

Medicinpumpen – vår mest använda pryl

Under vinjetten Min pryl visar medarbetarna upp en uppskattad pryl på jobbet. Här berättar intensivvårdssjuksköterskan Love Andreasson om sin bästa pryl, som finns i tusental på Karolinska.