Jonas Mattsson

Varför lämnar du Karolinska för ett jobb i Toronto?

14 januari, 2019

TEXT: DAVID GROSSMAN • FOTO: REBECKA FALK

Efter 23 år på Karolinska flyttar Jonas Mattson till Toronto för en tjänst som chef för allogen stamcellstransplantation på ett sjukhus och professor vid University of Toronto. Det som lockade var bland annat större patientunderlag och resurser.

I januari börjar din tjänst på Princess Margaret Cancer Center i Toronto. Vad var det som lockade?

– Toronto är en större region än Stockholm och antalet transplantationer på bara Princess Margaret Cancer Center är lika många som görs i hela Sverige. Det stora patientunderlaget leder till bättre möjlighet för kliniska studier. Dessutom har sjukhuset bra resurser till forskning och vägarna från idé till studie är snabbare än på svenska sjukhus.

Är det också bättre kvalitet på forskningen?

– Nej, den vård och forskning som bedrivs på Karolinska är inte sämre, det vi åstadkommit är av yppersta världsklass och det är därför jag får en sådan här tjänst. Det är få ställen i världen som har lika bra statistik för överlevnad som Karolinska inom stamcellstransplantation.

Hur känns det att lämna Karolinska där du arbetat så lång tid?

– Det är klart att det känns märkligt, jag är ju en riktigt ”Karolinska-doktor” med 17 000 timmar i primärjour och närmare 60 000 timmar som bakjour i bagaget. Och så missar jag guldklockan man får efter 25 år i tjänst. Men det är häftigt att komma till en ny miljö och ta över en verksamhet i annat land.

Vad tar du framför allt med dig till Kanada?

– Praktisk klinisk know-how. Det vi varit fantastiskt bra på är att upptäcka och förvalta de små detaljerna som sedan visar sig ha stor betydelse. Vår modell med individanpassade behandlingar ger också bättre resultat än att använda sig av likartad behandling till alla.

– Något annat som jag tar med är hemsjukvården efter transplantation som vi genomförde redan för 22 år sedan – idag en rutinbehandling på Karolinska men förekommer knappt på andra ställen i världen vilket är märkligt eftersom det ger bättre och säkrare vård och dessutom är billigare.

Berätta om någon dag du gärna minns under dina 23 år?

– För elva år sedan remitterades en estnisk flicka till oss. I hemlandet saknades rätt kompetens för att göra en stamcellstransplantation från navelsträngsblod. Vi utfördetransplantationen men tre månader efter den fick flickan körtelfeber som utvecklades till lymfkörtelcancer. Hon svarade inte på någon behandling och prognosen var usel. Vår forskargrupp funderade ut en metod att ta vita blodkroppar från mamman riktade explicit mot körtelfeberviruset.

– Vi skapade hela metoden inom en vecka och behandlade flickan med en liten dos T-celler. Jag hade inte så höga förhoppningar och trodde inte det skulle få någon effekt, hon hade haft 39 – 40 grader feber i en månad men bara efter tolv timmar var hon helt feberfri. På två veckor var hela cancern botad. Den dagen glömmer jag aldrig.

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Vad har 1800-talets Prag för likheter med nya sjukhusbyggnaden i Solna? Svar: ett omfattande och mycket uppskattat rörpostsystem! Men vad har egentligen ett gammaldags kommunikationssystem som rörpost för roll på moderna sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset, vars båda sajter i Huddinge och Solna har begåvats med systemet?

En ljuskrona med en särskild historia

En ljuskrona med en särskild historia

Ett av de första synliga konstverken i nya O-huset i Huddinge är en ljuskrona i glas.
– Den ska lysa dygnet runt som en symbol för kärlek som aldrig slocknar, säger konstnären, Snezana Vucetic Bohm.

3 frågor till: Teamet runt patienten vid kärlkirurgi

3 frågor till: Teamet runt patienten vid kärlkirurgi

På Tema Hjärta och Kärl, plan 11 i Solna, står perifera kärlsjukdomar i fokus. Som ”fönstertittarsjukan” det vill säga nedsatt cirkulation i benen, och aorta-aneurysm. Kärlen som opereras här finns alla utanför hjärtat och hjärnan. Inom patientområdet arbetar bland andra läkare/kärlkirurger, sjuksköterskor och sjukgymnaster.

Alexandras saga blev sann

Alexandras saga blev sann

19 år gammal får Alexandra Saga plötsligt fruktansvärda magsmärtor. Diagnosen blir äggstockscancer. Trots friskförklaring kommer cancern tillbaka, sju år senare. Där och då hotas drömmen om att bli mamma.

Flyttblogg #2 Huddinge

Flyttblogg #2 Huddinge

BLOGG. Bloggarna stämmer av teoretiska flöden med verkligheten, bestämmer färg och form på anestesikommoder och lär sig den ädla konsten att hänga upp en skylt.

Flyttblogg #1 Huddinge

Flyttblogg #1 Huddinge

FLYTTBLOGG #1 I mars 2020 är det dags att ta om- och nybyggda lokaler i Huddinge i bruk. Några av PMI:s flyttsamordnare bloggar inför detta. Första inlägget kommer här!