EN LJUSKRONA MED EN SÄRSKILD HISTORIA

TEXT: CATARINA THEPPER • FOTO: CATARINA THEPPER, SNEZANA VUCETIC BOHM 

Ett av de första synliga konstverken i nya O-huset i Huddinge är en ljuskrona i glas.

– Den ska lysa dygnet runt som en symbol för kärlek som aldrig slocknar, säger konstnären, Snezana Vucetic Bohm.

 

 

Även om O-huset inte är öppet ännu kan man se ljuskronan utifrån. Särskilt tydligt när det är mörkt och den lyser på håll i den glasomgärdade trapphallen.

 

– Jag vill ge ljuskronan till dem som arbetar i vården. Karolinska Huddinge är en speciell plats för mig. Här födde jag min son, säger Snezana Vucetic Bohm.

 

Kronan är handblåst efter ett original från en villa i den franska byn Nohant, som också fått ge namn till konstverket. Det var där kompositören Frederic Chopin och författarinnan George Sand blev förälskade i varandra. Snezana tänker sig att de möttes under ljuskronan.

Jag tycker om att berätta historier som ligger i gränslandet mellan fiktion och verklighet

 

Ljuskrona Nohant detalj

Nohant

 

– Jag tycker om att berätta historier som ligger i gränslandet mellan fiktion och verklighet och fundera över vem man själv blir när man går in i en berättelse och dåtid, framtid och nutid möts, säger hon.

Ljuskronans utseende ligger nära originalet, utan att vara en kopia. Blommorna är till exempel inte helt symmetriska.

 

– Den är som kärleken, som inte heller är helt perfekt. Ofta vill man ju ändra lite på den andre, säger Snezana Vucetic Bohm.

 

Storleken på ljuskronan har anpassats till trapphuset på plan 6 som är ett rum med högt i tak.

 

-Trapphuset ligger avskilt och ger mig känslan av att vara på en teaterscen eller i en katedral. Här kan fantasin få fritt spelrum.

 

I och kring trapphallarna finns fler konstverk av Snezana Vucetic Bohm med anknytning till kompositören Frédéric Chopins liv. Hon har avbildat ett trappräcke som sitter i huset där kompositören bodde under sina sista veckor i livet.  Använt avtryck från en karta över Tuilerierna, där Chopin brukade gå på promenad.

 

Konstverket Je fais une balade (Jag går på en promenad)

Je fais une balade (jag går på en promenad)

 

Det var projektnamnet på byggnaden (CHOPIN) som gav inspiration. Att den färdiga byggnaden heter något annat (O-huset) tycker Snezana Vucetic Bohm inte gör något.

– Nej, det är faktiskt bättre. Nu lever verket sitt eget liv. Den som är intresserad kan lära känna Chopin, hänföras av detaljer och bli nyfiken på samma sätt som jag blev.

 

En människas historia och fragment ur ett liv är ämnen som Snezana Vucetic Bohm arbetat med även tidigare. Hon har bland annat fotograferat sig själv i scenerier som ligger nära hennes egen och hennes föräldrars historia.

 

– Det finns mycket lite berättat om mina släktingar och varifrån de kom innan andra världskriget. Jag tror att det är därför som jag söker upp platser med en historia och är intresserad av frågor som har med minnet att göra, vart man är på väg, och vad som händer när man förflyttar sig.

O-HUSET

Chopin-projektet startade 2013 och blev till 29000 kvadratmeter nybyggnad och 8000 kvadratmeter ombyggnad. Bygget påbörjades 2015. Här ryms  23 nya operationssalar, plus en sal för kejsarsnitt. Här samlas Karolinska Huddinges interventionsavdelningar (skopi- och röntgenledda behandlingar) som idag är utspridda på sjukhusområdet. Det blir också en ny röntgenavdelning och en sammanhållen sterilteknisk avdelning.

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Flyttblogg #3 Huddinge

Flyttblogg #3 Huddinge

FLYTTBLOGG. Nu närmar sig flytten. Allt från operationssalar till vilosoffor testas samvetsgrant inför vardagen i de nya lokalerna.

Jakten på epilepsins epicentrum

Jakten på epilepsins epicentrum

Nordens första robotassisterade steroEEG-inplatation har utförts på Karolinska. Tekniken öppnar dörren för att operera dubbelt så många patienter med svår epilepsi.

Så blir operationsinstrumenten sterila

Så blir operationsinstrumenten sterila

Dygnet runt, året runt förser sterilanläggningen i Solna hela sjukhusets operationsverksamhet med sterila instrument. Kmagasin tog en titt bakom kulisserna – på en omständlig process.

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Vad har 1800-talets Prag för likheter med nya sjukhusbyggnaden i Solna? Svar: ett omfattande och mycket uppskattat rörpostsystem! Men vad har egentligen ett gammaldags kommunikationssystem som rörpost för roll på moderna sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset, vars båda sajter i Huddinge och Solna har begåvats med systemet?

3 frågor till: Teamet runt patienten vid kärlkirurgi

3 frågor till: Teamet runt patienten vid kärlkirurgi

På Tema Hjärta och Kärl, plan 11 i Solna, står perifera kärlsjukdomar i fokus. Som ”fönstertittarsjukan” det vill säga nedsatt cirkulation i benen, och aorta-aneurysm. Kärlen som opereras här finns alla utanför hjärtat och hjärnan. Inom patientområdet arbetar bland andra läkare/kärlkirurger, sjuksköterskor och sjukgymnaster.