DET ÄR MYCKET BLOD, SVETT OCH TÅRAR I LOKALERNA

1 november, 2018

Ämnen i artikeln

TEXT OCH FOTO: EMMY WAKÄNG

Nu packas de sista sakerna ner inför helgens flytt för Emmy och hennes kollegor och den nya avdelningen börjar bli redo att ta emot patienter. Det är mycket, blod, svett och tårar i lokalerna.

Hej i flytten! Från flera dagars flyttbloggande: FLYTTBLOGG #6 ”Nu känns det att vi är i flyttveckan på riktigt. Det är flyttaktiviteter varje dag som skall koordineras och personalen jobbar hårt för att få allt på plats. Vi har packat ner mycket från gamla lokalerna men ändå finns det så otroligt mycket kvar!

Förra veckan hade vi en liten avslutningsfest för personalen och då kändes det så verkligt. Vi insåg att det är mycket ”blod svett och tårar” i lokalerna som vi har jobbat i under många år. Flera händelser och patienter som man minns. Det ska bli kul att få en relation till salarna på C10:27 framöver för just för tillfället är de bara numrerade salar.

Nya avdelningen börjar se ut som en avdelning på riktigt och om vi var tvungna att flytta idag så skulle vi nog klara oss bra!

Igår packade Marinela och Natacha upp en hel del som vi skickat över med flyttföretaget HCR, som för övrigt är så sjukt trevliga och hjälpsamma! Det gick smidigt och bra att få över sakerna trots att vi hade en del som hade levererats fel till gamla istället för nya sjukhuset.

Vi har även fått över vår ena läkemedelsautomat som just i stunden fylls på med läkemedel. Vår läkemedelsansvariga sjuksköterska Moa tog emot allt så påfyllnad kunde påbörjas.

Utifrån flyttsamordnarperspektiv går energin upp och ner och likaså stressnivån. Jag ser väldigt mycket fram emot den här slutspurten för just nu är det bara flyttrelaterade saker jag tänker på från att jag vaknar tills jag lägger mig. Jag trodde nog aldrig att det första jag skulle tänka på när jag vaknar är slangar till sugkanistrar och bromsar som skall monteras på gåbord!

Men snart är allt klart och då kommer vi vara stolta och glada, hoppas jag i alla fall!
Nu kör vi på sista biten in i nya byggnaden (mål)!

FLYTTBLOGG#5 Flyttdagen närmar sig med stormsteg. Emmy Wakäng och hennes kollegor jobbar för fullt med att bekanta sig med ytor och säkerställa att de kan bedriva en patientsäker vård.

Hej! Stressnivån har höjts rejält nu när det bara var två veckor kvar inför flytt. Mina inlägg blir lite sporadiska här för min tid räcker inte riktigt till tyvärr. Ibland önskar man att dygnet hade fler timmar, jag kommer till jobbet och helt plötsligt är klockan 17-18 och det är dags att gå hem!

Vi fortsätter att förbereda allt vi kan i vårdkärnan och jag tycker att det går bra. Nu håller vi på med färdigställande av rum och vi skickar olika personer hit till nya byggnaden för att vi ska lära oss att hitta överallt. Våra slavskärmar till övervakningsrummen har kommit upp vilket är skönt så att vi kan hålla extra koll på patienterna utanför salarna. Sedan är det tänkt att vi ska öppna upp mellan salarna så att vi kan övervaka två patienter samtidigt.

Vi färdigställer rummen med sugar och syrgas, här är Lovisa som denna dagen hade fått i uppdrag att vara i de nya lokalerna och jobba:

Några andra större saker väntar vi fortfarande på och jag hoppas att vi hinner med allt som vi vill hinna innan flyttsöndagen. Annars får vi ha lite temporära lösningar i början och ordna med allt vart efter.

Jag försöker tänka att saker i alla fall inte är hugget i sten utan vi arbetar vidare efter att själva flytten är gjord. Så är det ju även när man flyttar själv, inte flyttar man in i ett hus som är helt färdigmöblerat och organiserat till punkt och pricka.

Det viktiga är att vi kan bedriva en patientsäker vård och att personalen har varit på ytorna så mycket som möjligt och de sakerna har vi kunnat pricka av vilket känns skönt.

Jag och Max sitter ibland tillsammans och försöker att stötta varandra så gott det går på våra respektive avdelningar. Vi flyttade våra mottagningar tillsammans i våras vilket gör att det känns kul och bra att kunna bolla idéer och frågor med varandra. Vi försöker hålla modet uppe och kan hjälpa varandra när någon av oss känner att det ser lite mörkt ut!

Jag hörde att flytten den 7 oktober hade gått superbra! Så det är roligt att vi nu också är på g att komma iväg nästa vecka!

FLYTTBLOGG#4 Emmy Wakäng och hennes kollegor har haft planeringsdag och repeterat information om hur arbetsdagen i nya sjukhusbyggnaden kommer att fungera. Planeringsdagen kryddades med femkamp.

Hej! Det märks att det är nära flytten nu. Den här veckan är det flyttpaket 3, med de verksamheter som flyttar 7 oktober, som har sin start. Personalen känner sig spända och de känner av att det är mycket som görs just nu. Det är mycket möten hela veckorna som inte är så intressant att skriva om.

Våra övervakningsskåp har de satt upp på väggarna i övervakningsrummen så det är ju en rolig del! Det kändes skönt att få bocka av det på min ”att-hålla-koll-på-lista”, jag är en person som älskar att ha listor på allt! Som flyttsamordnare har jag haft så många listor av olika slag att nu blir jag nästan snurrig i bläddrandet av listor och mitt system är inte lika solklart ju närmare flytten vi kommer.

Men vi ligger i fas med de sakerna som jag/vi kan påverka i alla fall vilket känns skönt. Sen har vi de delarna som jag inte själv kan påverka och det är desto jobbigare! Ibland kan det kännas lite trögt och att jag jobbar i motvind men sen kommer ett litet framsteg och så ser jag ljuset i tunneln igen!

Förra veckan hade vi en av våra planeringsdagar som skall vara nu innan flytt. Här fokuserade vi på att personalen skall hitta på avdelningen och repeterade information om hur det nya fungerar rent praktiskt. Vi hade en poängpromenad som ledde alla runt på olika ställen på sjukhuset och frågor relaterade till nya byggnaden. Sen hade vi en 5-kamp där det kämpades på hårt med olika stationer där man bland annat skulle släcka en brand enligt nya rutiner, hämta akutvagnen och larma med mera. En mycket uppskattad dag av personalen som var både lättsam men innehöll mycket information och diskussion.

Stafetten väckte mycket intresse från avdelningarna ovanför, de samlades vid ljusgården och tittade ner och följde dramat. Nedan finns några bilder från vår stafett med apelsiner mellan knäna och potatis i handen genom korridorerna på nya avdelningen.

Det är ju som alla vet mycket förkylningar som går nu men jag hoppas jag att vi alla kan hålla oss friska in i kaklet!!
Lycka till flyttpaket 3, vi ses i Karolinskas nya byggnad!

/Emmy

 

MER FLYTT

Flyttdagen lockar på E14: Emmys flyttblogg #3

En mindre flytt avklarad: Emmys flyttblogg 2:

Följ med flyttsamordnaren och specialistsjuksköterskan Emmy och kollegerna på Trauma, akutkirurgi och akutortopedi Emmys flyttblogg 1 

Här finns mer om flytten till nya sjukhusbyggnaden 2018

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Simulering för att träna omvårdnad firar 20 år

För 20 år sedan startade Karolinska arbetet med att fortbilda vårdpersonalen på liknande sätt som flygplanspiloter, bland annat genom simuleringar. Allt enligt devisen: ”Patienten först, men inte först på patienten”. Men allt började vid ett hål i väggen i kulvertarna i Solna.

De har lindrat barns smärta i 25 år

– Det är en otrolig känsla att kunna göra något bra av en jobbig provtagning för ett barn som knappt vågat gå in genom dörren, säger Stefan Lundeberg, som varit med sedan Smärtlindringsenheten för barn startade.

En påse t-celler tillbaka till patienten

Forskarna Rolf Kiessling och Maria Wolodarski arbetar vidare i spåren av årets Nobelpristagare i medicin. Två patienter har blivit helt tumörfria med deras metod.

Athenapriset till MR-fysiker Stefan Skare

Med Stefan Skares metod går det att ta en bild av hjärnan på bara en minut. Bra för patienter som har svårt att ligga stilla i MR-kameran eller som har klaustrofobi.

En juvel i kronan på Karolinskas forskningshus

Tänk dig en kamera som ger massor av både anatomisk och funktionell information – i en och samma undersökning av cancer eller neurologiska skador. Och samtidigt, med hög precision, visar exakt var tumören eller sjuka nervbanor sitter, med minsta möjliga stråldos. I januari får både patienter och forskare tillgång till den nya kombinerade superkameran.

Avbildning nytt tungt forskningsområde

Att kunna se exakt vad som sker inuti en kropp, i blodkärl, vävnader och celler har alltid varit något av en önskedröm för läkare och forskare. Wilhelm Conrad Röntgens upptäckt av röntgenstrålar startade också en mindre vårdrevolution, men mycket har hänt sedan dess. I dag används avbildning, ”Imaging”, både för diagnostik och behandling och utgör ett eget forskningsområde på Karolinska.