Hjärtpump i väntan på transplantation

På Karolinska Universitetssjukhuset har man nu börjat operera in hjärtpumpar som stöttar både vänster och höger hjärtkammare hos patienter med svår hjärtsvikt. Denna typ av hjärtpump används i väntan på transplantation. Operationen görs endast på några få platser i landet och systemet används redan i Göteborg och Lund.

Peter Svenarud, överläkare på Thoraxkliniken och docent, svarar här på några frågor om hjärtpumpen och den första operationen:

Varför utför Karolinska dessa operationer?

På Thoraxkliniken tar vi emot många patienter med svår hjärtsvikt och ett av Karolinska profilområden är avancerad hjärtsvikt.  Att leva med hjärtsvikt är svårt och att nu även ha möjlighet att implantera denna typ av pump för de patienter som är i behov av den är en viktig del i utvecklingen. Inköpet av detta nya system har möjliggjorts tack vare Stockholms läns landstings strategiska satsningar på högspecialiserad vård.

BerlinHeartExcorHur fungerar pumpen, vad är den bra för?

Detta system är ett så kallat BiVAD-system som står för Bi Ventricular Assist Device. Systemet stöttar bägge hjärtkamrarna – höger och vänster.  Tidigare har vi vid Thoraxkliniken haft tillgång till LVAD-system – Left Ventricular Assist Device som stöttar endast vänster hjärtkammare. BiVAD-systemet har använts i Göteborg sedan några år och även på barn i Lund och Göteborg. På barn är detta pumpsystem det enda som är möjligt att implantera. Pumpsystemet heter Berlin Heart Excor.

För vilka patienter är denna typ av hjärtpump till för?

Pumpen är aktuell för patienter med biventrikulär hjärtsvikt, det vill säga de svårast sjuka patienterna. Detta system är ett ”Bridge to transplant-system” och används under väntetiden på ett nytt hjärta.

Hur gick operationen?

Allt har gått utmärkt för patienten som led av svår hjärtsvikt.

Hur ser fortsättningen ut, blir det fler liknande operationer?

Ja, vi planerar för fler implantationer när behovet uppstår.

 

Fakta: 

BiVAD-system står för Bi Ventricular Assist Device och stöttar båda hjärtkamrarna, (höger och vänster). Detta system är ett ”bridge to transplant” system. I Sverige blir behandlingstiderna med denna typ av hjärtpump ofta omkring 3-6 månader. I till exempel Tyskland där man har betydligt större organbrist än i Sverige blir behandlingstiderna längre. Längsta behandlingstid är cirka 6 år.

Bild: Illustrationen visar hur BiVAD-systemet placeras i kroppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *