Skvallrande hjärtan

Alla frågor om normalitet ställs på sin spets i diagnosen Williams syndrom. Barn med den ovanliga mutationen förefaller ofta mer kärleksfulla än andra. Vi åkte till New England i nordöstra USA för att ta pulsen på ”det skvallrande hjärtat”.

I Derry, en småstad med 22 000 invånare på USA:s östkust, är det tydligt att New Hampshire är en vågmästarstat. På samma gata skyltar varannan gräsmatta med gamla Romney/Ryan-vimplar, varannan med Obama/Biden. Laura Spinney och hennes dotter Michaela tar emot på nedervåningen av den lågmälda villa där de bor, en familj på fyra med två katter, i ett förortsområde utanför Derry.

Michaela sitter uppkrupen i soffan och väntar på att få ge sin intervju. Katterna springer iväg när vi kommer. Michaela berättar att hon valt dem själv från ett djurräddningscenter.

– De spann. De var perfekta.

När hon växer upp vill hon ha hundra katter.

Michaela är 13 år. Inom några minuter är vi inne på hennes favoritämne: sagor. Hon älskar Pongo och de 101 dalmatinerna.

– Fast inte Cruella, säger hon.

– Inte Cruella?

– Nej. Yuck. Och inte häxan i Den lilla sjöjungfrun.

Hon älskar Peter Pan, men inte Kapten Krok. Snövit, men inte drottningen.

– Skulle Pongo vara en bättre historia utan Cruella?

– Ja. Mycket bättre.

Michaelas rum är knallrosa. En Tingeling-docka står på piedestal och på väggarna hänger tavlor med filmmotiv från Skönheten och odjuret. När hon försvinner upp på ovanvåningen för att fotograferas berättar hennes mamma att Michaela innerst inne tror att Tingeling finns på riktigt.

– Frågar du henne, säger hon att sagofigurer inte finns. Hon vet att hon ska säga så. Men när vi åker till Disney World … Hon är i himlen. Hon tror verkligen att hon träffar Snövit, säger Laura.

När Michaela var liten kände Laura att något inte stämde. Med vissa saker var hennes dotter flera månader sen, med andra helt normal. Hon hade en rad olika hälsoproblem. Hon hade vitiligo. När Michaela var två och ett halvt trodde Laura att hon fått tuberkulos och tog henne till MGH, Massachusetts General Hospital, Bostons universitetssjukhus i grannstaten Masschussetts. Läkaren tittade på Michaelas hjärta och konstaterade: ”Williams. Hon har det skvallrande hjärtat”.

Williams syndrom var nytt för Laura. Men i sin efterforskning fick hon syn på en bild av en flicka med syndromet. Hon visste att läkaren haft rätt: flickan liknade Michaela.

– Vi var lite ledsna först. Men jämfört med andra besked så finns det ljusglimtar. Williams syndrom är en diagnos som inte är dödlig och inte förvärras, säger Laura.

Just nu handlar utmaningen om Michaelas bild av verkligheten. Hennes föräldrar är oense om hennes sagointresse. Michaelas pappa vill prata med henne, om att man inte kan bli tonåring och tro på sagor. Laura vill låta Michaela behålla sin fantasi.

Williams syndrom, eller William-Beurens syndrom som är det fullständiga kliniska namnet, är ett medfött genetiskt syndrom som varit känt sedan början av 60-talet. En spontan mutation under befruktningsögonblicket raderar runt 25 gener i sekvens q11.23 på kromosom sju. Från denna deletion – samma antal gener fattas i alla patienter – uppstår en rad karakteristiska personlighetsdrag.

Personer med Williams är vänliga, utåtriktade och extremt intresserade av relationer och människor. Undantagslöst älskar de djur och musik. De diskriminerar inte och saknar ofta rädsla för okända människor. De är tillgivna, kärleksfulla och ser de en annan människa som visar känslor – fyller det hela deras värld.

Alla vi pratar med i Derry känner varandra väl. New England har Amerikas tätaste koncentration av Williams syndrom, förmodligen på grund av inflyttning – regionen har ett bra utbud av specialister och forskning på delstaternas olika universitet.

I en studie av treåringar med williams, sitter en psykolog mitt emot ett barn vid ett lågt bord. Psykologen låtsas att hon slår knät i bordet och får ont. ”Typiskt utvecklade” barn sitter kvar i sin stol, handfallna. Barn med williams hasar omedelbart ner från stolen, springer över till den vuxna, rör vid hennes knä, frågar hur hon mår, rör vid sig själva, blåser. Efter ett par filmer med liknande studier får man känslan av att det är de typiska barnen som är annorlunda.

Bland de saknade generna har bara en, ELN, en bekräftad funktion. ELN kodar för proteinet elastin. Bristen på elastin kan ge hjärt- och kärldefekter. ”Det skvallrande hjärtat” – en förträngd kroppspulsåder som gör det arbetsammare för williams-hjärtat att pumpa blod – är oftast första tecknet på en diagnos. När bara en gen kodar för elastin kan blodkärl bli oelastiska och blodtrycket högt; mun-muskulaturen blir svag och munhålan överkänslig så att barn med williams får problem att äta och avskyr att borsta tänderna. Bristen på elastin syns också i ansiktet.

Williams-utseendet ser ut som ett släktdrag. Har man en gång mött någon med syndromet är det tydligt sen. En aning av sagoväsen: brett mellan ögonen, vid mun, vid näsfåra, sluttande kinder, liten haka och, hos blåögda, ett vitt stjärnformat mönster i iris. Det finns teorier om att idén om den mytologiska älvan inspirerades av personer med williams.

Men med Williams syndrom följer också en rad mentala komplikationer: koncentrations- och inlärningssvårigheter. Många har ungefär samma intellektuella kapacitet som personer med Downs syndrom, men williams-personernas begåvning är ojämn. De har svårt för matte och dålig rumsuppfattning. De kan ofta inte hantera pengar och har svårt med kvantitativa begrepp som tid. Däremot presterar de jämförelsevis högt på verbala tester och har ett stort ordförråd.

Michaela går i åttan. Hon är högfunktionell för sin diagnos. Hon går i en vanlig skola, deltar i alla klasser, men har speciallärare. Hennes matte ligger i nivå med en fjärdeklassares. I de teoretiska klasserna hänger hon med på sammanhangen men kan ha svårt med detaljerna.