En podd om patientmakt

Välkomna till Karolinska Magasins Podcast. Här fördjupar vi oss i aktuella ämnen från den medicinska världen. Vårt tredje avsnitt handlar om patientmakt. Möt två experter på fältet och följ med hem till en familj som tagit kontrollen över sin dotters vård.

Podd-ikon-avsnitt3

Nu finns det tredje avsnittet av Karolinska Universitetssjukhusets Podcast ute. Den här gången går vi till botten med ett begrepp som många menar kan förändra den moderna sjukvården i grunden – patientmakt. Det handlar om en accelererande utveckling mot att patienter blir allt mer delaktiga i sin vård. Och nu börjar ta saken i egna händer.

Vad är patientmakt? Hur påverkas vi människor av att våra kroppar snart är totalt mätbara? Vad händer när patienten vet mer om sin diagnos än läkaren? Är nya tekniska hjälpmedel för självdiagnostik rätt lösning för alla? Eller finns det en risk att samhället lämpar över sitt ansvar på den sjuke? Och är makt rätt ord – vi kanske borde kalla det patientkraft?

Möt två experter på området: Forskaren Sara Riggare som själv drabbats av Parkinson och startat en ny rörelse för patientaktivister. Och hjärtläkaren Inger Hagerman som varit med om att utveckla en ny avdelning med fokus på egenvård för hjärtsjuka på Karolinska. Följ även med hem till en barnfamilj i Bromma som upplevt hur en ny diabetesapp kan revolutionera vardagen.

Programledare är som vanligt Linus Fremin. Avsnittet är producerat av Make Your Mark i samarbete med Hajp. Ni hittar alla våra avsnitt under fliken Podcast här på sajten – eller så lyssnar du via iTunes där man även kan prenumerera på podden. Trevlig lyssning!

Våra två experter: Hjärtläkaren Inger Hagerman och forskaren Sara Riggare.

Hjärtläkaren Inger Hagerman och forskaren Sara Riggare.

 

Tomas, Clara och Meja Björklund.

Familjen Björklund i Bromma – Tomas, Clara och Meja.