Starkt engagemang för patienterna

E lidbrink

 

 

 

 

 

 

Elisabet Lidbrink, överläkare i onkologi, prisas för sitt starka engagemang för kvinnor som drabbas av bröstcancer och för att hon är en förebild för yngre kollegor med sitt medmänskliga sätt.

Hon har nyligen fått Håkan Mogrens stipendium i medicin för sina insatser för mänskligt välbefinnande.

– Det var omtumlande att få priset som också sätter fokus på att vara en god doktor. Det känns roligt att bli uppskattad för just det.

Till Elisabet Lidbrink som är ansvarig för sarkompatienter på Onkologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset kommer ofta de svårast sjuka.

– Många av dem är unga, och med svår sjukdom. Situationen är ofta förtvivlad, för patienten och hela familjen. Som läkare är då det viktigt att finnas vid patientens sida och vara tillgänglig för samtal och för att lindra eller trösta speciellt när det inte går att bota sjukdomen.

Hon har nu arbetat som läkare i 39 år och har kunnat följa utvecklingen, med nya läkemedel som har gett möjligheter till bättre behandling och att leva längre.

– Men trots utvecklingen är detta en allvarlig sjukdom och prognosen är dålig för många med sarkom. Och särskilt för de patienter som vi inte kan bota behövs kontinuitet. Men samtidigt ser vi att när personalen inte räcker till kan kontinuiteten brista. Det är en viktig fråga för vården.

Undervisning och pedagogik ligger henne varmt om hjärtat, likaså att förmedla information.

– Jag blir aldrig otålig när jag får frågor och försöker alltid undervisa både unga läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och bröstcancerpatienter.

Om Håkan Mogrens pris

Håkan Mogrens stiftelse bildades 2012. Mottagarna av priset ska vara kända bland annat för att ta hand om sina patienter med empati och för att dela med sig av sina kunskaper. Priset som består av ett diplom och 250 000 kronor delades ut i samband med Karolinska Institutets installationshögtid i oktober.

– Elisabet Lidbrink har ett brinnande patientfokus. Hon ger fantastiskt stöd till yngre kolleger på kliniken och är en ledstjärna inom svensk cancervård, säger Håkan Mogren om valet av pristagare.

Läs mer om priset och motiveringen

6 kommentarer till Starkt engagemang för patienterna

 1. Cecilia Arevald skriver:

  Stort Grattis valet av dig till detta pris är helt rätt Kram Cecilia Arevald

 2. Susanne Bergqvist skriver:

  Underbart att detta uppmärksammas och belönas så fint. Oerhört viktigt att ständigt diskutera vårt bemötande och omhändertagande av våra patienter i alla verksamheter.
  Mina varmaste gratulationer Elisabet.
  /Susanne Bergqvist

 3. Asle Hesla skriver:

  Elisabet är en fantastisk fin förebild och ett stöd för alla kollegor, yngre som äldre!

 4. Lottie Dreifaldt skriver:

  Lysande val av pristagare! Grattis från kollegerna på Onkologen I Örebro!

 5. Yordanos Araya skriver:

  Hej!
  Fantastiskt roligt att läsa om det. Jag som sjuksköterska har haft chansen/förmånen att arbeta med doktor Elisabeth för flera år sedan när vi hade onkolog patienter under en period på avd. R19 neurologiska kliniken Solna. Det värmer hjärtat. Stor kram doktor och tack för att du finns. Massor med rosor.

 6. Lisa Alsen skriver:

  Håller helt med Håkan. Grattis Elisabeth!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *