Barncancerappen för barn och anhöriga

Gunnar Cleve och Linn Pettersson visar barncancerappen för en patient. Foto: Johan Garsten

Gunnar Cleve och Linn Pettersson visar appen för en patient.

Rätt information är av största vikt för familjer med barn som vårdas vid Barnonkologen. Utvecklingen från en traditionell informationspärm till en lättanvänd app, fyller därför ett efterfrågat behov. BarncancerAppen är en ny app för barn med cancer och deras anhöriga.

Appen gör det möjligt att på ett enklare sätt ha direkt tillgång till information i samma stund man behöver den. Det handlar exempelvis om telefonnummer, länkar, rutiner, undersökningar och svar på ofta förekommande frågor som man kanske inte kommer ihåg att ställa vid ett läkarbesök. Som en förälder uttryckte det; ” Så bra att ha en app med sig istället för pärmen som ligger på köksbänken där hemma”.

– Eftersom appen är tillgänglig för alla närstående, inte bara för de som har pärmen hos sig, når vi ut med information till hela familjen på ett snabbt och smidigt sätt. Speciellt när man även kan skicka ut push-notiser om extra viktig information, säger Linn Pettersson, sjuksköterska vid Barnonkologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Barnonkologen kommer själva att hantera applikationen och uppdatera innehållet. Personalen upplever redan att appen medför en förenklad hantering av informationen.

– Att skapa något nytt känns mycket tillfredsställande. Min tanke har varit att ge patienter och patienters föräldrar aktuell information på ett enkelt sätt. Det är betydligt enklare nu när vi övergår till en levande digital informationskanal som en app, säger Gunnar Cleve, barnskötare, som ansvarar för innehållet.

BarncancerAppen som nu testas har utvecklats av verksamheten tillsammans med Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset och Barncancerfonden.

BarncancerAppen kommer att utvecklas vidare och i det arbetet är patienterna och deras familjer en viktig del, deras behov är utgångspunkten. Barncancerfonden ger medel även för fortlöpande vidareutveckling.

Foto: Johan Garsten

För mer information om appen, kontakta: Therese Sjöberg, Innovationsplatsen,  therese.sjoberg@karolinska.se

Läs mer om Innovationsplatsen, Karolinska Universitetssjukhuset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *