Laserbehandling av hjärntumör

2 oktober, 2019

Ämnen i artikeln

TEXT: BO ALBERTSSON • FOTO: MEDICINSK BILD

En laserbehandling av en patient med en hjärntumör har genomförts på Karolinska Universitetssjukhuset.  Patienten genomgick ingreppet utan besvär och kunde åka hem dagen efter behandlingen med endast ett stygn över insticksstället. Det var första gången som ingreppet gjordes i Norden.

Den nya minimalinvasiva operationstekniken gör att det går att behandla tumörer som är otillgängliga för öppen kirurgi på grund av djup eller känslig lokalisation, säger biträdande överläkare Margret Jensdottir och ST-läkare Jiri Bartek, båda på Patientområde Neurokirurgi, som utförde ingreppet i samarbete med Funktionsområde Neuroradiologi på Karolinska.

Istället för en öppen operation görs ett 3,2 mm borrhål i skallbenet där man placerar en millimeter tjock ljusledare i en utvald målpunkt. Genom att värma upp området med hjälp av lasern förstörs tumörvävnaden. Patienten övervakas i en MR-kamera och på så sätt kan det säkerställas att tumörvävnaden förstörs utan att påverka känslig omkringliggande hjärnvävnad.

– Jag är glad och imponerad över att detta nu är igång kliniskt. För några av de drabbade av hjärntumör i Norden där vi kanske inte har kunnat göra kirurgiska ingrepp på grund av placering, kommer detta mycket lägligt, säger Eskil Degsell, som tidigt blev engagerad i den här satsningen, som patient- och närståenderepresentant i Maligna Hjärntumör-teamet på Karolinska Universitetssjukhuset.

Placering av laserkateter görs i operationssal och behandlingen i MR-kamera.

På bilden: Jiri Bartek, ST läkare Neurokirurgi, Annika Kits, Neuroradiolog, Mitra Pedersen, MR-sköterska, Stefan Skare, MR-fysiker, Michael Fagerlund, Funktionsenhetschef MR, Margret Jensdottir, Neurokirurg – som tillsammans har varit inblandade i arbetet.

 

Kort om tekniken

Systemet som används för laserablationer kallas Visualase och har använts i USA i flera år. Systemet blev först nyligen godkänt (CE-märkt) och tillgängligt i Europa. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av de första sjukhusen i Europa och det första i Norden som erbjuder patienter laserbehandling för hjärntumörer.

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Flyttblogg #3 Huddinge

Flyttblogg #3 Huddinge

FLYTTBLOGG. Nu närmar sig flytten. Allt från operationssalar till vilosoffor testas samvetsgrant inför vardagen i de nya lokalerna.

Jakten på epilepsins epicentrum

Jakten på epilepsins epicentrum

Nordens första robotassisterade steroEEG-inplatation har utförts på Karolinska. Tekniken öppnar dörren för att operera dubbelt så många patienter med svår epilepsi.

Så blir operationsinstrumenten sterila

Så blir operationsinstrumenten sterila

Dygnet runt, året runt förser sterilanläggningen i Solna hela sjukhusets operationsverksamhet med sterila instrument. Kmagasin tog en titt bakom kulisserna – på en omständlig process.

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Poppis 1800-talssystem i supermodernt hus

Vad har 1800-talets Prag för likheter med nya sjukhusbyggnaden i Solna? Svar: ett omfattande och mycket uppskattat rörpostsystem! Men vad har egentligen ett gammaldags kommunikationssystem som rörpost för roll på moderna sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset, vars båda sajter i Huddinge och Solna har begåvats med systemet?

En ljuskrona med en särskild historia

En ljuskrona med en särskild historia

Ett av de första synliga konstverken i nya O-huset i Huddinge är en ljuskrona i glas.
– Den ska lysa dygnet runt som en symbol för kärlek som aldrig slocknar, säger konstnären, Snezana Vucetic Bohm.