Laserbehandling av hjärntumör

2 oktober, 2019

Ämnen i artikeln

TEXT: BO ALBERTSSON • FOTO: MEDICINSK BILD

En laserbehandling av en patient med en hjärntumör har genomförts på Karolinska Universitetssjukhuset.  Patienten genomgick ingreppet utan besvär och kunde åka hem dagen efter behandlingen med endast ett stygn över insticksstället. Det var första gången som ingreppet gjordes i Norden.

Den nya minimalinvasiva operationstekniken gör att det går att behandla tumörer som är otillgängliga för öppen kirurgi på grund av djup eller känslig lokalisation, säger biträdande överläkare Margret Jensdottir och ST-läkare Jiri Bartek, båda på Patientområde Neurokirurgi, som utförde ingreppet i samarbete med Funktionsområde Neuroradiologi på Karolinska.

Istället för en öppen operation görs ett 3,2 mm borrhål i skallbenet där man placerar en millimeter tjock ljusledare i en utvald målpunkt. Genom att värma upp området med hjälp av lasern förstörs tumörvävnaden. Patienten övervakas i en MR-kamera och på så sätt kan det säkerställas att tumörvävnaden förstörs utan att påverka känslig omkringliggande hjärnvävnad.

– Jag är glad och imponerad över att detta nu är igång kliniskt. För några av de drabbade av hjärntumör i Norden där vi kanske inte har kunnat göra kirurgiska ingrepp på grund av placering, kommer detta mycket lägligt, säger Eskil Degsell, som tidigt blev engagerad i den här satsningen, som patient- och närståenderepresentant i Maligna Hjärntumör-teamet på Karolinska Universitetssjukhuset.

Placering av laserkateter görs i operationssal och behandlingen i MR-kamera.

På bilden: Jiri Bartek, ST läkare Neurokirurgi, Annika Kits, Neuroradiolog, Mitra Pedersen, MR-sköterska, Stefan Skare, MR-fysiker, Michael Fagerlund, Funktionsenhetschef MR, Margret Jensdottir, Neurokirurg – som tillsammans har varit inblandade i arbetet.

 

Kort om tekniken

Systemet som används för laserablationer kallas Visualase och har använts i USA i flera år. Systemet blev först nyligen godkänt (CE-märkt) och tillgängligt i Europa. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av de första sjukhusen i Europa och det första i Norden som erbjuder patienter laserbehandling för hjärntumörer.

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

AI – vägen mot att hitta prostatacancer via screening

Ett nationellt screeningprogram för prostatacancer, på samma sätt som för bröst- och livmoderhalscancer – skulle rädda tusentals liv. Men kunskaperna är ännu inte tillräckliga, något som ett forskningsprojekt på Karolinska vill ändra på, och där röntgenläkarna får hjälp av artificiell intelligens.

Magnus Dalén

Vad är en minimalinvasiv hjärtoperation?

Det innebär att operationen görs med minsta möjliga trauma för patienten, till exempel små snitt vid operation av hjärtklaffar istället för att öppna hela bröstbenet. Med minimalinvasiva metoder finns många potentiella fördelar.