Laserbehandling av hjärntumör

2 oktober, 2019

Ämnen i artikeln

TEXT: BO ALBERTSSON • FOTO: MEDICINSK BILD

En laserbehandling av en patient med en hjärntumör har genomförts på Karolinska Universitetssjukhuset.  Patienten genomgick ingreppet utan besvär och kunde åka hem dagen efter behandlingen med endast ett stygn över insticksstället. Det var första gången som ingreppet gjordes i Norden.

Den nya minimalinvasiva operationstekniken gör att det går att behandla tumörer som är otillgängliga för öppen kirurgi på grund av djup eller känslig lokalisation, säger biträdande överläkare Margret Jensdottir och ST-läkare Jiri Bartek, båda på Patientområde Neurokirurgi, som utförde ingreppet i samarbete med Funktionsområde Neuroradiologi på Karolinska.

Istället för en öppen operation görs ett 3,2 mm borrhål i skallbenet där man placerar en millimeter tjock ljusledare i en utvald målpunkt. Genom att värma upp området med hjälp av lasern förstörs tumörvävnaden. Patienten övervakas i en MR-kamera och på så sätt kan det säkerställas att tumörvävnaden förstörs utan att påverka känslig omkringliggande hjärnvävnad.

– Jag är glad och imponerad över att detta nu är igång kliniskt. För några av de drabbade av hjärntumör i Norden där vi kanske inte har kunnat göra kirurgiska ingrepp på grund av placering, kommer detta mycket lägligt, säger Eskil Degsell, som tidigt blev engagerad i den här satsningen, som patient- och närståenderepresentant i Maligna Hjärntumör-teamet på Karolinska Universitetssjukhuset.

Placering av laserkateter görs i operationssal och behandlingen i MR-kamera.

På bilden: Jiri Bartek, ST läkare Neurokirurgi, Annika Kits, Neuroradiolog, Mitra Pedersen, MR-sköterska, Stefan Skare, MR-fysiker, Michael Fagerlund, Funktionsenhetschef MR, Margret Jensdottir, Neurokirurg – som tillsammans har varit inblandade i arbetet.

 

Kort om tekniken

Systemet som används för laserablationer kallas Visualase och har använts i USA i flera år. Systemet blev först nyligen godkänt (CE-märkt) och tillgängligt i Europa. Karolinska Universitetssjukhuset är ett av de första sjukhusen i Europa och det första i Norden som erbjuder patienter laserbehandling för hjärntumörer.

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Stor omvårdnadsstudie startar 2020

Stor omvårdnadsstudie startar 2020

Studien kommer att mäta vilka effekter utebliven omvårdnad i slutenvården kan få för patienter. Frågorna ställs till 4600 sjuksköterskor och 2800 undersköterskor.

En guide till osteoporosfrakturer

En guide till osteoporosfrakturer

Osteoporos ger ökad risk för frakturer i till exempel handled och höft men också kotkompressioner. Träning som komplement till den medicinska behandlingen är bra men den ska se olika ut beroende på vilken fraktur det rör sig om.

Stort europeiskt projekt ska lösa fetmans gåta

Stort europeiskt projekt ska lösa fetmans gåta

Tillsammans med två franska forskare ska Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning, öppna ett helt nytt forskningsfält som kanske kan ge svar på varför vissa människors fetma blir farlig, medan andra klarar övervikt bra.

I huvudet på en chefläkare

I huvudet på en chefläkare

Dygnet runt är någon av chefläkarna på Karolinska i kris- och katastrofberedskap. Men det är i det dagliga arbetet, att ge stöd och råd utifrån medicinsk kompetens och prioritering av kvalitet och patientsäkerhet, det viktigaste jobbet görs. Vi träffade en av dem, Filippa Nyberg, för att höra vad hon gör på jobbet.