HÄNG MED TILL PKU-LABORATORIET PÅ KAROLINSKA

28 augusti, 2019

Ämnen i artikeln

FILMNING OCH REDIGERING: CATARINA THEPPER

FILM. På alla bebisar som föds i Sverige tas ett PKU-prov. Men vad händer sedan? Följ med till PKU-laboratoriet på Karolinska som tar hand om alla proverna.

PKU-laboratoriet har precis startat med en ny analys i jakt på en ovanlig immunbrist-sjukdom. I filmen berättar Rolf Zetterström, chef på PKU-laboratoriet, mer om den ovanliga sjukdomen och om hur man hittar den. Här kan du se filmen om vad som händer i labbet efter att PKU-provet har tagits på barnet! 

Ämnen i artikeln

Du kanske också är nyfiken på att läsa:

Bättre omvårdnad vid akut förvirring

Om patienter som har ökad risk att drabbas av förvirring identifieras snabbt, kan rätt omvårdnad minska lidande, oro och komplikationer. Risken att drabbas är större för vissa patientgrupper och typer av ingrepp och både inom tema Hjärta och Kärl och tema Åldrande som finns stora patientgrupper som har risk att drabbas.

Liv efter döden för Karolinskas plasthandskar

Ett liv efter döden för engångshandskar, är det möjligt? Absolut! Det visar ett nyligen avslutat projekt där Karolinskas plasthandskar blivit mattor. Men det finns mer att göra för miljön. Det stod klart när sjukhusets miljöavdelning nyligen höll stormöte på temat cirkulär ekonomi och effektiv resurshantering.

Cathrin Hällström

Vad är intensivvård?

I intensivvården tar vi hand om de mest kritiskt sjuka patienterna. Att få arbeta med människor som är svårt sjuka är en ynnest, och det ger en ökad förståelse för livets skörhet, säger biträdande överläkare Cathrin Hällström.

Superstjärnans idéer lever kvar – 199 år senare

Att tvätta händerna mellan varje patient har inte alltid varit självklart i vården. Lika lite som rena lakan, diskade bestick och frisk luft. Men den 12 maj för 199 år sedan föddes Florence Nightingale, och gjorde rent hus med sjukvården. Något som satt spår i både vård och forskning, än i dag.